Bondemölla 2017-06-16

Då var det åter igen dax för fiske i Bondemölla. Dock har jag bara varit där en gång innan. Och det var på hösten.
Från klubben var det Per, Tomas, Niklas, David och jag. Men sammanlagt var vi 12st fiskare.
Vi anlände kvällen innan för den sedvanliga pizzan från Hörby, öl och ljuga om alla stora fiskar vi har fångat under vårt liv.
För er som inte varit på Bondemölla så fiskar man efter regnbåge där. De är väl lite “kända” för att ha rätt stor regnbåge där med hela och fina fenor. Annars har ju många sådana här regnbåge ställen fiskar med väldigt dålig kvalitet med inga fenor baktill. Så det blir ungefär som att dra in en stock. Gör liksom inget motstånd för de kan inte. Och det har ju mycket med hur uppfödningen går till. Står de packade som sillar så skrapas deras fenor av.

Men åter till fisket.
Några av oss gick och lade oss rätt tidigt. Tror det var runt 23:30 tiden. Kl kom ju till att ringa vid 06:20 för min del. Man får inte börja fiska för än kl 07. Så 06:20 blir perfekt. Hinner man slänga i sig lite frukost och göra sina morgon behov. När det väl var dax att gå ut och fiska så var vi flesta uppe och ute. Alla utom Tomas. Han är väldigt morgontrött och sover gärna någon timme extra. När vi andra hade fiskat i någon timme så kom han lunkandes. Men visst. Hade man varit smart som honom hade man stannat kvar i sängen. För det regnade hela morgonen.
Hela dagen bestod av regn, sol, regn, sol osv. Och den där jävla fisken var väldigt aktiv. Vakade hela tiden. Var uppe och åt något på ytan som man inte såg vad det var. Det kläcktes en hel del dagsländor. Så man testade mycket med torrflugor som liknade dagsländor och även nympher.
Men det blev inget. Till slut tog jag fram det som nästan är ett säkert kort när det gäller regnbågsfiske på fluga. Jag tog fram flugan Masken. För er som inte har jätte koll på flugor osv så är den flugan lite av ett big no no att fiska med. För den är så effektiv så det inte blir någon riktig match. Men den flugan kräver ju faktiskt lite av sin taktik oxå att fiska med. Inte bara att slänga i.

Men sagt och gjort. På med en slow sinking tafs och Masken. Sen jävlar började jag att kasta. Och jodå efter några kasta såg jag hur en båge följde efter och var väldigt intresserad. Efter några sekunder “PANG!”. Men fisken tappar flugan. Jag säger ett fint ord men ser att fisken vänder om och tar den igen! Sen följer min bästa kamp jag haft mot en regnbåge någonsin. Väl uppe på land så blev jag lite förvånad att den hade lite fula bakfenor. För så stridsvilliga brukar de inte kunna vara vid de förhållanden. Så det var otroligt skoj. Med andra ord så slog jag mitt PB på flugfiskad regnbåge. Denna vägde 3,8kg och mitt förra rekord var 2,4. Så en ordentlig ökning.
Det var en trevlig dag fast regnet och som vanligt när man är ute och fiskar med Tomas lär man sig nya saker. Idag fick jag lära mig hur dagsländor ser ut när de ligger i vattnet innan de kläcktes och flyger iväg. Glöm inte fråga de som är lite äldre som kanske sitter med en hel del kunskap. Jag gör det ofta när Tomas är i närheten. Han kan en hel del han. Och han lär gärna ut.
/Daniel “Paddy” Jensen